Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΓΚΑΛΕΓΚΑ





Η Γκαλεγκα (Galega Officinalis) είναι φυτό που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, αλλά που πλέον ευδοκιμεί σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. To όνομα του προέρχεται από τα συνθετικά -Gale (γάλα) και -Ega (φέρω). Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Αν και η Γκαλεγκα είχε κάποτε (ακόμη χρησιμοποιείται) τη φήμη του γαλακταγωγού, στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Γκαλεγκα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και για τη μείωση του σωματικού βάρους. Στη πρώτη περίπτωση, η ενεργή ουσία (αλκαλοειδές) galegin που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο βοτανο παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες με τη συνθετική ουσία guanidine που με τη σειρά της αποτελεί τη βάση του metformin - της γνωστής ουσίας για το διαβήτη. Στη δεύτερη περίπτωση έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη έδειξαν πως η κατανάλωση Γκαλεγκας οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, το οποίο μάλιστα βάρος δεν επανέρχεται μετά την επιστροφή στο συνηθισμένο διαιτολόγιο. Η απώλεια βάρους φαίνεται επίσης να σχετίζεται με τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

H Γκαλεγκα, εκτός των άλλων, περιέχει φλανοειδή, μικρές ποσότητες σαπωνίνων και χρώμιο (3,7ppm).

Η Γκαλεγκα έχει ισχυρές ιδιότητες και η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 3,0-6,0gr. Προετοιμάστε ένα ρόφημα βάζοντας ένα κουταλάκι αποξηραμένου βότανου σε μία κούπα βρασμένου νερού (2 φορές την ημέρα).

Από το  http://sensities.com/  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου